Antautuminen (surrender) blackjackissa

Riippuen siitä, millaisessa blackjackpöydässä pelaat, voit törmätä Surrender- eli antautumissääntöön. Kyseessä on valintamahdollisuus, jonka voit tehdä jokaisen uuden käden alussa. Se tarkoittaa, että voit pelaajana luovuttaa käden ja saada puolet panoksestasi takaisin. Voit siis hylätä sinulle jaetut kaksi korttia suoraan ja jättää voitontavoittelun tuon käden osalta sikseen.

Aluksi tämä voi kuulostaa varsin absurdilta, mutta voit kuitenkin saada minimoitua tappiosi tällä tavalla. Joissakin tapauksissa on nimittäin niin, että sinulle jaetuilla korteilla on niin huonot mahdollisuudet voittaa, että panoksen puolittainen palauttaminen on parempi diili kannaltasi. Fakta on, että tällä vaihtoehdolla teoreettinen palautusprosentti kasvaa jopa 0,63 % oikein käytettynä.

Tämä edellyttää kuitenkin, että pelipöydässä on tarjolla surrender- eli antautumisvaihtoehdon paras versio. Vaihtoehdosta on nimittäin tarjolla kaksi erilaista varianttia. Kerromme näistä enemmän tässä oppaassa. Esittelemme myös taulukon, josta näet kätevästi, milloin antautumista kannattaa käyttää tappioiden minimoimiseksi ja samalla pitkän tähtäimen voittojen maksimoimiseksi.

Miten antautuminen toimii?

Erotuksena parin jakamisesta ja tuplauksesta, jotka aina ovat vaihtoehtoja blackjackpöydässä, on surrender vain joissakin pöydissä tarjolla oleva vaihtoehto. Kuten yllä kerrottiin, tarkoittaa se käden luovuttamista ja alkupanoksesta puolikkaan palauttamista sinulle. Et voi valitettavasti tehdä tätä kuitenkaan koska tahansa – antautuminen on valittava ennen kuin jaat parin, tuplaat kätesi tai otat lisäkortin.

Vaikka pöydässä olisi tarjolla antautumisvaihtoehto, ei se aina ole käytettävissä joka jaolla. On nimittäin kaksi erilaista sääntövarianttia, joita voidaan soveltaa. Nämä ovat late ja early surrender eli myöhäinen ja aikainen antautuminen.

Myöhäinen antautuminen (Late Surrender)

Tämä vaihtoehto on tavallisempi sekä valitettavasti myös pelaajan kannalta epäedullisempi sääntö. Tämän sääntövariantin mukaan et voi luovuttaa kättäsi ja antautua, mikäli jakaja on saanut kahden ensimmäisen kortin jaossa blackjackin. Mikäli hänelle on jaettu kuvapuoli ylöspäin ässä, kymppi tai kuvakortti, vilkaistaan hänen piilossa olevaa korttiansa. Mikäli se osoittaa, että jakajalla on blackjack, et voi valita antautumisvaihtoehtoa.

Vaikkakaan myöhäinen antautuminen ei ole läheskään yhtä hyvä kuin aikainen, toimii se eduksesi. Mikäli käytät sitä oikein, voi se nostaa pelin teoreettista palautustasi 0,07 %.

Aikainen antautuminen (Early Surrender)

Kuten jo ehkä arvasitkin, aikaisen antautumisen säännön ollessa käytössä voit aina luovuttaa kätesi alkutilanteessa, olipa jakajalla blackjack tai ei. Tähän sääntövarianttiin ei törmää niin usein, mutta se parantaa mahdollisuuksiasi jopa 0,63 %. Tämä edellyttää tietenkin sen käyttämistä oikein. Jokaista panostamaasi sataa euroa kohti voit siis saavuttaa pitkällä tähtämellä teoreettisesti 63 sentin suuruisen edun.

Optimaalinen strategia antautumiseen

Mikäli aiot pelata optimaalisen ja voittomahdollisuudet maksimoivan strategian mukaista blackjackia, on antautuminen ensimmäinen valinta, jota sinun on joka käden kohdalla mietittävä. Mikäli jaetun kätesi voiton todennäköisyys jää alle 25 %:n, on antautuminen aina matemaattiselta kantilta järkevä valinta.

Tämän todennäköisyyden selvittäminen ei tietenkään ole kovin helppoa tai yksinkertaista, mikäli ei satu olemaan matemaattinen nero. Tällainen nero on kuitenkin laatinut meille pelaajille taulukon, jota meidän on helppo konsultoida. Taulkoita on itse asiassa kolme erilaista, ja löydät ne alta. Kaksi näistä on myöhäistä antautumista ja yksi aikaista varten.

Huomioi, että luovuttamisen matemaattinen kannattavuus on riippuvainen siitä, monenko korttipakan kengällä pöydässä pelataan. Myös pöydän säännöillä Soft 17, Hard 17 ja tuplauksen salliminen parin jakamisen jälkeen on vaikutusta. Voidaksesi pelata optimaalisesti, on sinun selvitettävä, mitkä olosuhteet vallitsevat juuri siinä pelipöydässä, jonka valitset. Näin löydät oikean taulukon.

Huomioi, että taulukoissa ei myöskään esiinny kaikkia käsiä – vain ne, jotka voivat olla mielekkäitä luovuttaa. Löydät nämä kaikkein vasemmanpuoleisesta sarakkeesta, johon kovat on listattu ensin, parit seuraavaksi. Pehmeitä käsiä ei ole mukana, sillä antautumista ei tulisi ikinä käyttää niiden kohdalla.

Ylimmissä sarakkeissa ovat pöydän korttipakat ja jakajalta edellytetyt kortit. Kuten huomaat, tulee tämä kyseeseen vain jakajan näkyvän kortin ollessa 9, 10 tai A.

Myöhäisen antautumisen optimaalinen strategia

Soft 17 -säännön kanssa


Hard 17 -säännön kanssa

Optimaalinen strategia aikaisella luovuttamisella

Soft 17- ja Hard 17 -sääntöjen kanssa (liilalla ja keltaisella merkittyjen neljän poikkeuksen kera)

Miten löydän verkosta blackjackpöydän, jossa antautuminen on mahdollinen?

Valitettavasti tiedossamme ei tällä hetkellä ole sivustoja, joilla edukkaampi early surrender eli aikainen antautuminen olisi käytössä. Sen sijaan tiedämme, että esimerkiksi Betsson ja SuomiArvat tarjoavat Play’n GOn pöytää, jossa on käytössä late surrender -sääntö. Kyseessä ei kuitenkaan ole livepöytä oikealla jakajalla: pöydässä pelataan tietokonetta vastaan ja käytössä on yksi korttipakka.