Labouchére

Labouchère-panostussysteemin historia ulottuu aina 1800-luvun loppupuolelle, jolloin Brittiläinen aristokraatti Henry Du Pré Labouchère alkoi käyttää sitä ruletissa. Sen sijaan, että strategia tähtäisi välittömään äkkirikastumiseen, se keskittyy lähinnä siihen että pelaaja pysyisi pelipöydällä mahdollisimman pitkään ja pystyisi mahdollisimman helposti kontrolloimaan mahdollisten tappioiden määrää.

Pelaamista maltillisesti

Ranskalaissyntyisen miehen kehittämässä Labouchère-panostussysteemissä ideana on ennen pelaamisen aloittamista määrittää pelisessiolle sekä tavoiteltava voittosumma että suurin mahdollinen pelisession ajalle hyväksyttävä tappioiden määrä. Strategian opetteleminen on hyväksi kenelle tahansa, sillä tärkeintähän pelipöydässä on aina säilyttää kontrolli.

Tarvittavat välineet ja toimintaperiaate

Järjestelmän toiminta ei ole kovinkaan monimutkainen, mutta pelaaja tarvitsee sitä käyttääkseen joko muistiinpanovälineet tai hänellä on oltava erinomainen muisti. Tämä johtuen siitä, että pelaaja pitää laskua pelikierroksistaan, joille on määritelty aiemmin panosyksikkö seuraavan kaavan mukaisesti:

  • Ennen pelisessiota ensimmäinen asia on valita tavoiteltava lopullinen voittosumma.
  • Seuraavaksi valitaan, minkä suuruisella panoksella pelisession kierrokset pelataan.
  • Voittosumma tullaan jakamaan panoksen suuruudella, ja tämä tulee määrittämään pelisession kierrosten lukumäärän.

Jos pelaajan tavoiteltavat voitot olisivat esimerkiksi 100 euroa, ja hän valitsisi jokaisen kierroksen panokseksi 10 euroa, hänen pelikierrostensa määrä tulisi olemaan 10 kpl. Tämä merkattaisiin paperille seuraavalla tavalla:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Pelisession jokainen kierros strategiaa käytettäessä tulee sisältämään yhden panosyksikön molemmista lukujonon päistä. Ensimmäisellä kierroksella yhden panosyksikön ollessa 10 euroa pelaaja asettaisi täten pöydälle 20 euroa.

Eteneminen lukujonossa voittavilla pelikierroksilla

Pelaajan voittaessa pelikierroksen hän viivaa yli lukujonon ensimmäisen sekä viimeisen numeron. Tällöin ensimmäisen pelikierroksen jälkeen lukujono näyttäisi seuraavalta:

/ 1 1 1 1 1 1 1 1 /

Tästä tilanteesta pelaaja jatkaisi seuraavalle kierrokselle lisäämällä pöydälle uudelleen kaksi panosyksikköä, eli lukujonon ensimmäisen sekä viimeisen panosyksikön. Jos hän voittaisi tämänkin kierroksen, lukujono näyttäisi seuraavalta:

/ / 1 1 1 1 1 1 / /

Strategia on tuottanut tuloksensa siinä vaiheessa, kun pelaaja on saanut yliviivattua kaikki lukujonon numerot. Tällöin pelaaja on saavuttanut aluksi itselleen määrittelemänsä halutun voittosumman.

Eteneminen lukujonossa hävityillä pelikierroksilla

Mikäli pelaaja häviäisi ensimmäisen kierroksen, numeroiden yliviivaamisen sijasta hänen tulee lisätä lukujonon perään hävittyjen panosyksiköiden yhteenlaskettu summa, jolloin lukujono näyttäisi seuraavalta:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2

Peli jatkuu saman kaavan mukaisesti. Jos pelaaja häviäisi seuraavalla kierroksella lukujonon alku- sekä loppupäästä pöydälle asetetut kolme panosyksikköä, lukujono näyttäisi seuraavalta:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3

Yhteenveto

Vaikka Labouchère-strategia pohjautuukin vahvasti Martingale-systeemiin, eikä tietenkään takaa pelaajalle voittoja, se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden hallita pelikassaansa viisaammin. Strategia opettaa pelaajalle itsehillintää pelaamisen suhteen opettamalla, että pelaaminen on pystyttävä pitämään hallinnassa niin voittojen kuin tappioidenkin aikana.