Blackjack strategia: Vakuutus (Insurance) ja tasaraha (Even Money) – kaikki tarvittava

Blackjackia pelatessaan voi törmätä Insurance- ja Even Money -vaihtoehtoihin, eli vakuutukseen ja tasarahaan. Moni pelaaja käyttää näitä, vaikka eivät useimmiten tiedä tekevänsä itselleen karhunpalveluksen.

Nämä vaihtoehdot voivat kuulostaa hyvin houkuttelevilta, mutta fakta on, että paria poikkeustilannetta lukuunottamatta niistä on hyötyä vain kasinolle. Pitkässä juoksussa näitä käyttämällä pelaaja vain häviää rahaa. Jos tavoitteena siis on voittava pelaaminen, on parasta välttää niitä.

Tässä artikkelissa kerromme hieman enemmän siitä, miten vakuutus (Insurance) ja tasaraha (Even Money) toimivat. Vilkaisemme myös, miten matematiikka näiden vaihtoehtojen taustalla toimii. Samalla selviävät myös ne muutamat tapaukset, joissa niitä voi käyttää.

Miten vakuutus toimii?

Vakuutus on vaihtoehto, jotka tarjotaan aina kun jakajalle jaetaan ässä ensimmäiseksi kortiksi. Saat mahdollisuuden asettaa ylimääräisen panoksen, joka vastaa puolta alkuperäisestä panoksestasi. Mikäli sinulla on alussa 20 euron panos ja otat vakuutuksen, lisäät peliin 10 euron panoksen.

Tämä ylimääräinen panos ei vaikuta käteesi millän tapaan. Se toimii pikemminkin suojana, mikäli jakaja saa blackjackin. Mikäli näin tapahtuu, palkitaan sinut ylimääräisen panoksen kolminkertaistavalla voitolla. Vakuutus mahdollistaa sen, että voit välttää tappion tai jopa hyötyä jakajan blackjackista.

Huomioi, että vakuutus pätee vain tilanteissa, joissa jakaja saa blackjackin kahdella ensimmäisellä kortilla – mikäli hän saa vaikkapa kolmen tai neljän kortin myötä tuloksen 21, ei vakuutus toimi.

Kaksi esimerkkiä vakuutuksesta

Asetat peliin alkupanokseksi 20 euroa ja saat käden 8 + 3. Jakajalle jaetaan ässä. Nyt sinulle tarjotaan mahdollisuutta ottaa vakuutus. Tällöin asetat ylimääräisen 10 euron panoksen.

Esimerkki 1

Otat ylimääräisen kortin, joka on 9. Näin kätesi arvo on 20 ja päätät jäädä tähän. Jakaja kääntää piilotetun korttinsa, joka paljastuu jätkäksi: tulos on siis blackjack.

Tämä tarkoittaa, että häviät 20 euron alkupanoksesi, mutta voitat 30 euroa vakuutuksellasi (10 euroa x 3). Lopputulos on siis saldon kannalta nollissa, sillä olet panostanut 30 euroa (20 + 10) ja saanut 30 euroa takaisin. Ilman vakuutusta olisit hävinnyt 20 euroa.

Esimerkki 2

Otat ylimääräisen kortin, joka paljastuu jätkäksi: saat tulokseksi blackjackin. Myös jakaja saa jätkän ja näin ollen blackjackin.

Saat siis alkuperäisen panoksesi takaisin, sillä tilanne on tasatilanne. Tämän lisäksi voitat 30 euroa vakuutuksen kautta. Olet siis 20 euroa voitolla panostettuasi 30 euroa ja saatuasi 50 euroa takaisin.

[two-cols-first] [single_affiliate title=”betfair” size=”big”] [/two-cols-first]

[two-cols-last] [single_affiliate title=”bet365″ size=”big”] [/two-cols-last]

Miten tasaraha toimii?

Tasaraha (eli Even Money) on vaihtoehto, jota tarjotaan jakajan saadessa ässän ensimmäiseksi kortiksi ja pelaajan saadessa blackjackin. Tasarahalla voit suojautua vaihtoehdolta, jossa jakaja saa blackjackin kympin tai kuvakortin kautta.

Kun valitset tässä tilanteessa tasarahan, saat voiton, joka vastaa panostasi kaksinkertaisena. Käsi päättyy tähän. Saat siis voiton, joka on hieman pienempi kuin se voitto, jonka saisit tavallisesti blackjackin kautta – tämä on panos 2,5-kertaisena.

Sen sijaan sinulla ei ole riskiä, että käsi päättyisi tasatilanteeseen jakajan saadessa myös blackjackin kahdella ensimmäisellä kortillaan. Tässä tapauksessahan saisit nimittäin vain panoksesi takaisin. Toisin sanoen valitset hieman pienemmän voiton taataksesi voiton ylipäätään.

Vakuutus ja tasaraha ovat sama asia

Ennen kuin tutustumme vakuutuksen ja taharahan välttämistä perusteleviin esimerkkeihin, on hyvä tietää, että näissä kahdessa kyse on miltei samasta asiasta. Tätä voi olla vaikea uskoa, sillä kumpikin vaihtoehto näyttää toimivan aivan eri tavalla. Ymmärrät kuitenkin pian, mitä tarkoitamme.

Yksinkertaisin tapa tämän havainnollistamiseen on tutustua esimerkkiin, jossa sinulle jaetaan blackjack ja jakajan ensimmäinen kortti on ässä. Sanotaan, että olet panostanut 20 euroa. Tässä esimerkissä sinulle tarjotaan tasarahaa, joka voi antaa sinulle taatun 20 euron nettovoiton.

Ajatellaanpa, että et valitse tätä, mutta sen sijaan sinulle tarjotaan vakuutusta. Käytännössä näin tapahtuu harvoin, mutta kuvitellaan nyt harjoituksen vuoksi. Otat vakuutuksen ja asetat näin 10 euron lisäpanoksen (puolet alkuperäisestä

panoksestasi). Nyt käsillä on kaksi mahdollista skenaariota. Jakaja voi saada kätketyllä kortillaan joko blackjackin tai sitten ei.

Jos jakaja saa blackjackin

Mikäli jakaja saa blackjackin, on teillä yhtä arvokkaat kädet ja saat 20 euron alkupanoksesi takaisin. Voitat myös 30 euroa vakuutuksella. Olet panostanut siis 30 euroa käteen ja saanut takaisin yhteensä 50 euroa. Toisin sanoen nettovoittosi on 20 euroa, mikä on täsmälleen sama summa, jonka olisit saanut tasarahan hyväksymällä.

Jos jakaja ei saa blackjackia

Mikäli jakaja taas ei saa blackjackia, voitat alkuperäisellä 20 euron panoksellasi. Näin saat 50 euron voiton, sillä blackjack maksaa useimmissa pöydissä 2,5-kertoimella. Nettovoitto on toisin sanoen 30 euroa (50 – 20). Tästä tulee vähentää myös vakuutuksen 10 euroa, josta ei seurannut voittoa: jakaja ei nimittäin saanut blackjackia.

Mitä tämä tarkoittaa? Sitä, että lopuksi nettovoitto on 20 euroa, mikä on sama summa, jonka olisit saanut valitsemalla tasarahan. Tasarahan valitseminen on siis käytännössä sama asia kuin vakuutuksen ottaminen.

Miksi tasarahaa tarjotaan, jos se on sama asia kuin vakuutus?

Sekä vakuutuksessa että tasarahassa on sama yksinkertainen syy: houkutella pelaajaa tekemään huonoja päätöksiä. Tämä voi kuulostaa karulta, mutta sellainen totuus on. Toki tasaraha yksinkertaistaa prosessia, mutta lopulta kyse on ahneudesta. Tasaraha ei ole aina ollut vaihtoehto blackjackissa: se on tuotu peliin vain talon etua kasvattamaan. Vaihtoehtona se tuntuu vakuutusta houkuttelevammalta, sillä siinä pelaajalle tarjotaan suoraa taattua voittoa.

Tämän takia vakuutus ja tasaraha ovat huonoja vaihtoehtoja

On helppo erehtyä luulemaan, että vakuutus ja tasaraha ovat edullisia pelaajan kannalta, sen verta houkuttelevilta ne kuulostavat. Kuten olemme jo antaneet ymmärtää, totuus on jotakin muuta. Tämä on todistettavissa yksinkertaisen matematiikan avulla.

Oletetaanpa yksinkertaisuuden vuoksi, että pelaamme pöydässä, jossa käytössä on vain yksi pakka. Tällöin pelissä on 16 kappaletta kortteja, joiden arvo on 10. Nämä voivat antaa jakajalle blackjackin, mikäli hän on saanut ässän ensimmäisenä korttina. Nämä kortit ovat siis neljä kymppiä, neljä jätkää, neljä rouvaa ja neljä kuningasta.

Tältä näyttää vakuutuksen matematiikka

Kuten olemme selittäneet, ei vakuutus vaikuta sinulle alussa jaettavaan käteen. Niiden osalta peli käydään kuten aina, eikä vakuutus ole oikeastaan muuta kuin ylimääräinen sivupanos. Asetat panoksen siitä, saako jakaja blackjackin vai ei.

Mikäli oletamme, että meille itsellemme ei ole jaettua 10:n arvoista korttia, on niitä jäljellä 16 kappaletta, kuten todettua. Koska meillä on kaksi korttia näkyvillä ja jakajalla yksi, on pakassa yhä näiden jälkeen mukana 49 korttia. Oletetaan, että pelaamme tämän käden 49 korttia ja että meillä on alkupanoksena 20 euroa.

  • Kaikissa 49 skenaariossa meidän on panostettava 10 euroa ylimääräistä ottaaksemme vakuutus.
  • Näistä skenaarioista 16:ssa saamme 30 euroa voittoa (ne, joissa jakaja saa blackjackin).
  • 33:ssa tapauksessa taas häviämme 10 euron panoksen (ne, joissa jakaja ei saa blackjackia).

Panostamme siis yhteensä kaikkiin skenaarioihin 490 euroa (10 x 49). Näistä 16:ssa voitamme yhteensä 480 euroa (16 x 30) ja lopuissa häviämme panoksen. Tuolloin 480 euroa on kokonaisvoitto – 490 euroa kokonaispanosta antaa meille 10 euron tappion. Voimme siis odottaa häviävämme 10 euroa joka kerta 490 euroa panostaessamme.

Tämä tarkoittaa keskimäärin 2 % keskimääräistä tappiota (10 / 490). Vakuutuksella pelattaessa paras mahdollinen teoreettinen palautus on siis 98 %. Tämä on pienempi kuin tavallisen blackjackin teoreettinen palautusprosentti, jonka voit saavuttaa optimaalista perusstrategiaa noudattamalla. Tämä palautusprosentti on noin 99,3 %.

Pahimmassa tapauksessa meillä itsellämme on yksi tai kaksi 10:n arvoista korttia. Silloin pakassa on enää 14 tai 15 kappaletta voiton antavaa korttia. Tällöin taas prosentuaalisesti mahdollisuudet laskevat 92 %:iin tai jopa todella matalaan 86 %:iin.

On siis parempi jättää vakuutus käyttämättä ja satsata rahat tavalliseen perusstrategiaan.

Tältä näyttää tasarahan matematiikka

Tasarahan tapauksessa saat aina takuulla voiton blackjackilla, toisin kuin vakuutuksessa. Matemaattisesti tasarahan kehnous valintana näyttää hieman erilaiselta kuin vakuutuksen vastaava. Voimme kuitenkin osoittaa yksinkertaisesti, miksi jopa 4 % pitkän tähtäimen voitoista katoaa tätä vaihtoehtoa käytettäessä.

Tässä skenaariossa meille itsellemme on jaettu 10:n arvoinen kortti. Tiedämme siis, että näitä on yhden kortin pakassa jäljellä 15 kappaletta. Nämä voivat antaa jakajalle blackjackin, ja tiedämme myös, että pelissä on 49 tuntematonta korttia. Oletetaan, että pelaamme käden 49 kertaa ja että näiden aikana valitsemme tasarahan joko joka kerta tai emme kertaakaan. Oletamme myös, että alkupanoksemme on 20 euroa.

Valitaan tasaraha

Voitamme panoksemme tuplana 49 kertaa 49 kerrasta. Näin voitamme 40 euroa ja saamme nettovoittoa 20 euroa. Kokonaisnettovoitto on siis 980 euroa (49 x 20).

Ei valita tasarahaa

Jakaja saa blackjackin 15 kertaa 49 kerrasta. Tämä antaa meille vain 20 euron panoksen takaisin, mikä merkitsee nettovoitoksi pyöreää nollaa.

34 kertaa 49 kerrasta voitamme 50 euroa, sillä blackjack maksaa panoksen 2,5-kertaisena. Koska panostimme 20 euroa, on nettovoittomme 30 euroa ja kokonaisnettovoitto 1 020 euroa (34 x 30).

Johtopäätös

49 skenaariossa voitamme siis 40 euroa enemmän jättämällä tasarahan valitsematta. Jokaisella yksittäisellä skenaariolla tulee voittoa noin 81 senttiä (40 / 49) enemmän 20 euron panoksella, eli 4 % enemmän kuin saisimme tasarahan valitsemalla.
Milloin tasarahan ja vakuutuksen käyttö voi kannattaa?

Mainitsimme artikkelin alussa, että joissakin tilanteissa vakuutuksen tai tasarahan valitseminen voi olla hyväksyttävä tai jopa edullinen valinta. Tärkein muuttuja on se, lasketko kortteja. Tällöin voit nopeasti muuttaa tämän vaihtoehdon pitkällä tähtäimellä voittoja antavaksi.

Korttien laskeminen ei tietenkään ole hyödyllistä mikäli pöydässä käytetään vain yhtä pakkaa, sillä silloin tulos on sama kuin yllä olevissa esimerkeissämme. Useimmiten käytössä kuitenkin on useita pakkoja, ja mikäli tiedät, että useammalla kuin kolmasosalla jakamattomista korteista on arvona 10, etu on puolellasi.

Esimerkkinä voidaan ottaa neljän pakan peli (yhteensä 208 korttia), jossa 48 korttia on käytetty. Laskemisen jälkeen tiedät, että jäljellä olevasta 160 kortista 55 on arvoltaan 10:n kortteja. Tällöin vakuutuksella on teoreettinen 103 %:n voittoprosentti. Tasarahan valitseminen antaa 1,6 % suuremman edun kuin sen valitsematta jättäminen.

Vakuutuksen valitseminen voi olla edullinen vaihtoehto myös silloin, jos yleisesti ottaen teet huonoja päätöksiä pelissä. Tämä on tietysti siinä mielessä heikko argumentti, että sinun olisi seurattava parempaa strategiaa ja yksinkertaisesti tehtävä parempia päätöksiä pelissä. Tiedät joka tapauksessa, että vakuutuksen käytössä palautusprosentti on 98 %, mikäli sinulla itselläsi ei ole 10:n arvoista korttia tai useampaa. Tämä on varsin korkea palautusprosentti, vaikkakaan ei niin korkea kuin perusstrategiaa seuraamalla saavutettava.

Tasarahan käytön puolesta tehtävä paras argumentti on se, että se vähentää pelin volatiliteettia eli rahallisia heilahteluja. Pitkässä juoksussa luovut 4 %:sta voitoistasi, mutta saat takuulla jotakin. Mikäli et valitse vaihtoehtoa, päädyt tasatilanteeseen noin 30 %:ssa pelejä, ja tällöin tuloksena ei ole ylipäätään voittoa.