Blackjackin Double Down eli tuplaus – kaikki tarvittava

Double Down eli tuplaus on blackjackissa tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta käytössä oleva valintamahdollisuus. Kyseessä on hyvin tehokas väline, jolla pelaaja voi korottaa teoreettista palautusprosenttiaan jopa 1,43 %. Tässä onnistuakseen tulee tätä vaihtoehtoa käyttää matemaattisesti oikealla tavalla, mitä pelaajat valitettavan usein eivät tee.

Useimmille kovan käden, kuten kovan 11:n, tuplaaminen on itsestäänselvyys voittojen maksimoimiseksi. Saman tekeminen pehmeällä kädellä, kuten A + 2:lla tai A + 3:lla, ei taas ole läheskään niin tavallista. Se kannattaa silti toisinaan tehdä, varsinkin jos jakaja näyttää olevan heikossa tilanteessa korkealla ylimenon todennäköisyydellä.

Moni jättää tuplauksen potentiaalin hyödyntämättä, mutta moni myös väärinkäyttää vaihtoehtoa ja pikemminkin maksimoi mahdollisuudet tappioihin voittojen sijaan. Väärissä käsissä ja tilanteissa tuplaaminen voi siis olla vahingollista pelikassalle. Seuraavassa oppaassa pureudumme Double Down- eli tuplausmahdollisuuden saloihin.

Ennen kaikkea tulemme selvittämään sinulle, miten tuplaus blackjackissa toimii. Käymme myös läpi sääntövariantit, joita eri pelipöydissä voi esiintyä. Tämän jälkeen luomme katsauksen tuplauksen optimaaliseen strategiaan. Näin pääset näkemään erittäin helpolla tavalla, milloin tuplausta kannattaa käyttää ja milloin siitä kannattaa pidättäytyä.

Miten tuplaus toimii?

Double Down- eli tuplaustoimintoa käytettäessä tuplaat alkuperäisen panokseksi ja saat yhden (ja vain yhden) kortin lisää käteesi. Mikäli olet panostatut 10 euroa ja valitset tuplauksen, lisätään pöytään siis toiset 10 euroa panosta. Tämän jälkeen sinulle jaetaan ylimääräinen kortti ja jäät tähän käden arvoon.

Monissa pelipöydissä vaihtoehto on pelattavissa koska tahansa, mikäli et ole vielä ottanut lisäkorttia. Toisissa pöydissä tuplausvaihtoehto ei välttämättä taas ole pelattavissa kuin tietyissä olosuhteissa.

Eri blackjackpöydissä esiintyvät sääntövariantit

Tavallisin sääntövariantti on tuplauksen suhteen on, ettei tuplaus salitta saatuasi käteesi parin. Mikäli kätesi on esimerkiksi 4 + 4 ja päätät jakaa eli splitata parin,

et saa enää tuplattua uusia käsiäsi. Kuten myöhemmin seuraavassa optimaalisessa strategiassa osoitamme, ei tällä sääntövariantilla ole onneksi suurempaa merkitystä voittomahdollisuuksien kannalta.

Sen sijaan sillä säännöllä, että voit tuplata vain tietyillä aloituskäsillä, on merkitystä. Kun pelipöydässä on tällainen sääntö käytössä, sallitaan tuplaus tavallisesti vain arvojen 9–11 kovissa käsissä. Tämä sääntö on hyvin rajoittava, ja jos etsit tuplauksen kautta parasta mahdollista voittopotentiaalia, kannattaa välttää näitä pelipöytiä.

Ymmärrä tuplaus syvällisemmin

Vaikka tuplaus onkin vaihtoehto, jota voidaan käyttää voittojen maksimointiin, voi se kuitenkin myös pienentää voittomahdollisuuksia merkittävästi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että olet rajoitettu enää yhteen lisäkorttiin, mikä voi taas merkitä erittäin huonoa arvoa kädelle.

Tuplausta voi siis olla hyvin haitallinen toiminto väärissä tilanteissa käytettäessä. Mikäli sitä käytetään oikein, ei voittomahdollisuuksien pienenemisellä sen sijaan ole väliä. Tämä käy hyvin ilmi esimerkistä. Panostat 10 euroa, sinulle jaetaan käsi 6 + 3 ja jakajan näkyvä kortti on 5.

Tässä skenaariossa sinulla on 59 %:n mahdollisuus voittaa, 41 %:n riski hävitä. Mikäli käsi pelattaisiin 100 kertaa, saavuttaisit yhteensä 180 euroa nettovoittoa (590 euroa voittoa – 410 euroa tappiota) (59 voitettua 10 euron kättä – 41 hävittyä 10 euron kättä).

Jos päätät tuplata kädet, laskee voittomahdollisuus 57 %:iin ja vastaavasti tappioriski nousee 43 %:iin. Olet silti yhä edelleen voittajasuosikki, ja joka kerta ollessasi suosikki, tahdot varmasti voittaa mahdollisimman paljon rahaa.

Tuplausta käyttämällä panostat 20 euroa 10 euron sijaan. Sadan pelatun käden aikana nettovoitto kasvaa yhteensä 280 euroon (1140 euroa – 860 euroa) (57 voitettua 20 euron kättä – 43 hävittyä 20 euron kättä).

Näissä tilanteissa ansaitset siis 100 euroa tuplaamalla kätesi verrattuna siihen, että et tuplaisi sitä (280 euroa – 180 euroa). Prosentuaalisesti voitto on pitkällä tähtäimeillä noin 55

% suurempi.

Optimaalinen strategia käden tuplaamiseen

Kuten oppaan alussa todettiin, tuplaus on tehokas vaihtoehto, joka voi pitkällä tähtäimellä parantaa voittomahdollisuuksiasi jopa 1,43 %. Jokaista panostettua sataa euroa kohden voit siis voittaa

1,43 euroa enemmän, mikä voi ajan myötä kasvaa isoksi summaksi.

Jotta onnistut tässä, on sinun pelattava matemaattisesti oikealla tavalla. Tämän laskeminen itse olisi iso urakka, mutta onneksi saatavilla on valmiiksi laadittu strategia, jonka seuraaminen on helppoa. Tämä strategia löytyy alla olevista taulukoista.

Kuten näistä voi nähdä, on tuplaaminen useimmiten kiinni jakajan näkyvästä kortista. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaikuttava seikka. Pöydässä käytössä olevien korttipakkojen ja Soft 17- ja Hard 17 -sääntöjen käytöllä on myös vaikutusta asiaan.

Jotta näet, onko sinun tuplattava kätesi vai ei, suuntaa ensin oikean taulukon ääreen – siis sen, joka vastaa pöydässäsi käytössä olevia sääntöjä. Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain verrata omaa kättäsi jakajan korttiin.

Huomioi, että olemme listanneet ainoastaan ne kädet, jotka edes joissakin tapauksissa kannattaa tuplata. Ensin listassa ovat kovat kädet, seuraavana pehmeät ja lopuksi parit.

Optimaaliset tuplaustaulukot Korttipakkojen määrä: 1

Pöydän säännöt: Soft 17 tai Hard 17 (sama strategia koskee molempia)

Korttipakkojen määrä: 2

Pöydän säännöt: Hard 17 (jakajan tulee jäädä pehmeään 17:ään)

Pöydän säännöt:Soft 17 (jakajan tulee ottaa kortti pehmeällä 17:llä

Korttipakkojen määrä: 4, 6 tai 8

Pöydän säännöt: Hard 17 (jakajan tulee jäädä pehmeään 17:ään)

Pöydän säännöt: Soft 17 (jakajan tulee ottaa kortti pehmeällä 17:llä)